Bitcoin's Baby

awrelllawrelll BucurestiMember Posts: 65 ✭✭
Salutare,
Acesta este un articol scris de Malcom Malcolm van Delst si tradus de o cunostinta.
Sper ca acest articol sa aduca lumina asupra acestui fenomen si sa reduca semnele de intrebare pe care le aveti legate de proiectul ethereum.

__

Uită de Crypto-Valută, Vine Crypto-Finanţe

Dacă ai urmărit mişcarea Bitcoin, ai văzut-o crescând, de la apariţia sa în urmă cu cinci ani, pornind de la un experiment ideologic, până la valuta consacrată cu propriile ei bancomate, investitori milionari şi tranzacţii de miliarde şi, da, un loc propriu pe scena lumii. Ai asistat la apariţia de hardware specific pentru “mineritul” de bitcoin (care costă mai mult decât îşi pot permite majoritatea oamenilor). Ai văzut Silk Road, Overstock, tunuri uriaşe şi probleme masive, reglementări şi persecuţii din partea a diferite guverne şi organizaţii, în timp ce alţii permit sau susţin activitatea Bitcoin şi încearcă să facă bani de pe urma ei. Ai asistat la apariţia unor alternative la Bitcoin, de la Litecoin, la Dogecoin şi la eşuata Coinye, până la recenta Auroracoin în Islanda. Pe scurt, ai văzut creşterea incredibilă a acestui experiment în crearea unei valute virtuale şi descentralizate dar, cred, încă n-ai văzut nimic.

Dacă Bitcoin este Crypto-valută, Ethereum este Crypto-finanţe

Vitalik Buterin, inventatorul copil-minune de 19 ani al Ethereum, este un co-fondator al Bitcoin Magazine şi autor al câtorva produse Bitcoin. Vitalik şi echipa lui aplica principiile şi tehnicile Bitcoinunei sfere mai largi, parţial prin re-direcţionarea autorilor principali a iBitcoin înapoi către principiile fundamentale ale acesteia.

Pe măsură ce mişcarea Bitcoin s-a maturizat, oamenii au început să vadă că Bitcoin poate fi folosit pentru lucruri care depăşesc valute şi tranzacţii:lucruri cum ar fi contracte legale de toate felurile, valute specifice unor anumite aplicaţii(cum ar fi certificate-cadou sau cărţi de credit pre-plătite) şi jocuri de noroc în sistem peer-to-peer. Protocolul Bitcoin oricum nu era suficient de simplu pentru a face toate aceste lucruri uşor accesibile. Într-un whitepaper (document programatic) despre Ethereum, Vitalik Buterin explică conceptul Ethereum prin analogie cu internetul: Comunitatea Bitcoin voia să folosească Bitcoin ca pe un echivalent al TCP, cu trăsăturile adiţionale fiind ca HTTP; de fapt, Bitcoin este mai degrabă ca SMTP, protocolul specific pentru email, Bitcoin fiind de asemena specific valutei sale. Ethereum aspiră să fie un TCP. Pune la dispoziţie o platformă/un protocol simplificat care permit utilizatorului să definească(scriind în cod) o multitudine de caracteristici ale aplicaţiei, inclusiv, dacă doreşte, valute digitale cum este Bitcoin. Există şi un GUI în pregătire: utilizatorii nu vor trebui să fie programatori sau să înveţe un limbaj de programare specific al Ethereum ca să îşi scrie(în cod) caracteristicile aplicaţiei. Buterin numeşte asta “un lego al crypto-finanţelor”; Ethereumi ntenţionează să facă uşoară şi accesibilă crearea de către utilizatori a “unor valute virtuale la comandă, derivative financiare, sisteme de identitate şi organizaţii descentralizate” precum şi produse contractuale pe care creatorii softului probabil nu le-au imaginat încă.


Ok. Cum funcţioneaza?

Ethereum combină un limbaj de programare (similar lui C++ sau Python) cu o bază de date. Pentru a înţelege Ethereum, trebuie să fii familiar cu numeroase concepte noi, aşa cum sunt acestea definite mai jos: parcurge-le char şi pe cele pe care nu le înţelegi şi, până ajungi la sfârşit, vei avea idee cum funcţionează Ethereum.

Bloc: este esenţialmente o bază de date, transparentă pentru că este distribuită, care conţine toate tranzacţiile în sistem şi este împărţită între toate nodurile participante. Sistemul îşi are originea în mişcarea Bitcoin.

Reţele centralizate vs. descentralizate:


Într-o reţea centralizată, stocarea datelor şi procesarea au loc într-un (super)computer central, cu puncte de acces venind de la calculatoarele conectate. O reţea descentralizată are multe puncte în care datele sunt stocate şi procesate. Internetul este o reţea descentralizată. În timp ce toate reţelele distribuite sunt descentralizate, nu toate reţelele descentralizate sunt distribuite.

Reţea distribuită: o reţea de calculatoare care lucrează împreună pentru a cera un sistem sau un program. Reţelele distribuite nu au noduri majore unde se stochează şi se procesează datele. Acestea sunt deseori denumite“peer-to-peer”, respectiv „de la egal la egal”. Spre exemplu, sistemele de împărţire a fişierelor, cum este (era) Napster, sunt distribuite. Bitcoin, ca şiEthereum, funcţioneaza în sistem distribuit.

Platformă: în informatică, o platformă este un grup de tehnologii care susţin construirea altor tehmnologii. Sisteme de operare precumi:Windows, Linux şi Mac OS sunt platforme care, combinate cu hardware, permit utilizarea altori softuri. Ethereum, care este o platformă, nu este (în prezent) combinat cu un hard secific.

Criptografie: domeniul securizării comunicaţiilor şi a tranzacţiilor.

Cripto-valută: valută digitală, bazată pe criptografie. În cazul lui Bitcoin, Ether şi a majorităţii cripto-valutelor, siguranţa şi dependabilitatea lor depind de a avea toate tranzacţiile vizibile public, în timp ce participanţii la tranzacţii rămân anonimi şi extrem de dificil de depistat(deşi nu imposibil).

Cripto-valuta 2.0: termen inventat pentru Ethereum, se referă la faptul că Ethereum elevează conceptul de cripto-valută prin crearea nu a unei noi valute electronice ci a unei platforme care poate fi folosită pentru a crea valute, contracte şi tranzacţii de toate felurile. Web 1.0 a fost în mod practic o pagină statică, în timp ce Web 2.0 includea pagini dinamice şi interactive care permiteau interactivitate, aveau elemente de animaţie, display-uri flexibile şi multe altele. Este o diferenţă ca ordin de mărime. În timp ce cripto-valuta este în esenţa o valută(monedă) digitală, cripto-valuta 2.0 include contracte, înţelegeri şi relaţii de toate tipurile în plus faţă de monedă.

Ether: moneda specifică a Ethereum. La debutul lui Ethereum, un ether era egal cu 0,001 bitcoin (sau 1000 etheri = 1 bitcoin). Spre deosebire de bitcoin, numărul de etheri care poate fi „minerit” nu este limitat.

Turing complet: Dacă un limbaj de programare este Turing complet, acesta poate:

Să funcţioneze la infinit, cu fiecare set de date fiind schimbabil şi capabil să cauzeze schimbări în limbajul de programare când interacţionează cu părţi-cheie ale limbajului de programare. Totuşi, schimbările la un set de date în timp ce data interacţioneaza cu limbajul de programare nu afecteaza alte seturi de date care urmează la procesare. În final, aceste seturi de date pot fi mutate înainte şi înapoi în limbajul de programare, interacţionând cu părţile maleabile şi ne-maleabile ale acestuia, ad infinitum. În esenţă, aceasta înseamnă „echivalenta Turing”, respectiv faptul că limbajul de programare respectiv, pe un hard adecvat, e la fel de putenic ca şi maşina de decriptare dezvoltată de matematicianul englez Alan Turing în timpul celui de al doilea război mondial pentru a descifra codurile germane ale timpului.

Ethereum este echivalent Turing, respectiv Turing complet.

Trustless: „fără încredere”, folosit ca: „bloc fără încredere”, înseamnă că „nu se merge pe încredere” în sensul că tranzacţia nu va fi completă până ce toţi nu sunt întruniţi parametrii. Dacă toate regulile înţelegerii sau ale tranzacţiei sunt cuprinse în codul acesteia, participanţii la tranzacţie nu au nevoie să „meargă pe încredere”. O altă componentă a acestui tip de tranzacţie este transparenţa. Dacă toţi cei prezenţi îl văd pe A că îi dă lui B 10 dolari pentru o pâine, A nu are nevoie să se „încreadă” în B că va livra pâinea plătită, pentru că B ştie că posibilitatea lui de a mai face business în această comunitate va fi compromisă dacă nu îi dă lui A pâinea pe care acesta a plătit-o. Aici vor interveni sistemele de reputatie bazate pe consens la scara larga.

Contract: “cărămida cu care e construit Ethereum”, un contract este ca un mic program care „trăieşte” în reţeaua Ethereum. Este format din date, codul său propriu şi balanţa de etheri.

Poţi folosi „contracte” pentru a elibera valuta(moneda), pentru a crea propriul tău cont escrow sau derivative financiare sau chiar pentru a crea depozite de date în bloc. http://ethereum.org

Spre deosebire de alte cripto-valute, al căror ţel este să ofere cât mai multe „caracteristici”(features), Ethereum intenţionează să elimine toate caracteristicile şi îşi foloseşte utilizatorii cu putere aproape infinită, printr-un mecanism atotcuprinzător.

Smart contract: respectiv „contract ineligent” – protocol informatic care facilitează, verifică sau impune negocierea sau performanţa unui contract, sau care elimină necesitatea unei clauze contractuale. Contracteleineligente au o interfaţă pentru utilizator şi de multe ori emulează logica unor clauze contractuale. Cu contractele inteligente se consideră că multe clauze se pot executa sau impune singure. Pot avea caracteristici de siguranţă superioare celor încheiate în cadrul dreptului contractual tradiţional, iar costul tranzacţiilor este mai scăzut. Obiectul unui contract inteligent îl pot constitui: formule de administrare a drepturilor digitalesau contracte privind licenţe de drepturi de autor, sau formule de criptografie pentru contracte financiare.http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_contract

Smart property: – proprietate asupra căreia drepturile sunt controlate printr-un algoritm computerizat. Este folosit în cazul unui „contract inteligent” care se aplică la drepturi de proprietate asupra a orice activ cum ar fi: imobiliare, terenuri, acţiuni într-o firmă sau drept de acces la servicii informatice.

Permite unor străini să-şi împrumute bani pe internet, folosind o „proprietate inteligentă” ca şi ipotecă, ceea ce va face creditele mai competitive şi va ieftini creditul. https://en.bitcoin.it/wiki/Smart_Property

Protocol: un sistem de reguli care guvernează transferul de date.

Autonomous agent: „agent autonom” – operează în numele proprietarului,fără a primi input de la acesta. Un contract inteligent este un agent autonom, aşa cum este şi, într-o oarecare masură, şi un contract Ethereum.

Decentralized autonomous organization (DAO): „ organizaţie autonomă descentralizată” – o organizaţie ale cărei reguli, ţeluri şi obiective sunt codate în Ethereum, sau într-un contract Ethereum, la care codul există într-o reţea distribuită şi se auto-impune. Dacă Ethereum este o platformă pentru cripto-relaţii, o DAO este o structură complexă, cu entităţi multiple. http://bitcoinmagazine.com/7050/bootstrapping-a-decentralized-autonomous-corporation-part-i/

Deci Ethereum pune la dispoziţie un limbaj de programare, similar cu C++ sau Python, combinat cu o bază de date, ambele aflându-se pe o reţea distribuită. Aceasta permite utilizatorilor să creeze contracte financiare şilegale care se auto-impun, fără a recurge la o terţă partidă (avocaţi sau contabili). https://github.com/ethereum.

Nu sunt un programator, deci chestia asta nu e pentru mine, nu-i aşa?

Mda, conform postării, aşa ar fi. Totuşi, la apariţia Bitcoin, mulţi au râs. Acum râd din ce în ce mai puţini şi se implică din ce în ce mai mulţi investitori serioşi din Silicon Valley.

Când Buterin a prezentat Ethereum la o recentă conferinţă Bitcoin înMiami, a fost prelung ovaţionat de o sală de conferinţe arhiplină iar linia de întrebări a durat mai mult de o oră.

În afară de a fi o oportunitate de investiţie, Ethereum pune micile şi marile afaceri pe picior de egalitate. NU vrei să subsidizezi guverne care salveazăbănci ce au luat decizii proaste? NU vrei să lucrezi pe mai puţini bani pentru că părinţii tăi nu cunosc pe cine trebuie? NU vrei să plăteşti taxe ascunse? Ethereum îşi scoate utilizatorii din sistemul greoi, birocratic existent prin faptul că le facilitează crearea propriilor instrumente financiare şi legale. Nu vrei să plăteşti avocaţi sau agenţii guvernamentale pentru a putea face business sau a vinde proprietăţi? Creează contracte incriptate algoritmic cu Ethereum. Ethereum nu numai că te ajută să faci bani, dar şi să economiseşti bani.

Marea Britanie a inclus recent programarea în programa şcolară în şcolile primare şi elementare. Copiii vor începe să scrie cod în grădiniţă iar programarea le va fi materie obligatorie până la 16 ani. Marea Britanie e prima ţară din lume care face aceasta, dar vor urma şi altele. Spaţiul virtual, cibernetic nu pleacă nicaieri. De când a fost lansat internetul(pentru publicul larg), din ce în ce mai multe produse, servicii, comunicaţii şi relaţii au loc online. Vânzările online încă nu au prins deplin avânt.

Odată cu răspândirea telefoanelor mobile,tranzacţiile financiare pe mobil au început să se răspândească şi ele: din ce în ce mai mulţi oameni îşi folosesc mobilul ca şi portmoneu şi le utilizează mai mult decât pe cărţile de credit. (Practicile rapace ale unor emiţători de cărţi de credit – cum ar fi urmărirea tranzacţiilor – le-au dat acestora un nume rău). Are mult mai mult sens să creezi un sistem financiar nou, descentralizat, online. În ultimul rând, dar nu mai puţin important, Ethereum este interesant, chiar inspiraţional. Este stadiul următor al revoluţiei stârnite de Bitcoin.

Cum pot să mă implic?

Cel mai uşor mod este să cumperi Etheri atunci când Ethereum face ofertă publică. Ca sa nu ratezi aceasta oferta publica, verifica site-ul www.ethereum.org zilnic.

De unde pot să învăţ mai mult?

Informeaza-te accesand site-ul sau forumul ethereum
http://www.ethereum.org
http://forum.ethereum.org

Participa la un meetup
http://www.meetup.com/Ethereum-Bucharest

Da mai departe!

Comments

 • totedatitotedati Member Posts: 2
  hmmm ... și oare cine a tradus articolul original, nu cumva viteazul goagăl? după stil parcă el e prietenul ăla care este!
 • totedatitotedati Member Posts: 2
  și ca să nu murim proști, badea goagăl și-a mai făcut, încă o dată, datoria

  https://medium.com/@malcolm8/bitcoins-baby-d609eef3e6cb

  că așa e frumos, nu?
 • awrelllawrelll BucurestiMember Posts: 65 ✭✭
  edited December 2014
  Salut,
  Faptul ca ai postat niste rautati gratuite nu te ajuta cu nimic. Daca observi am pastrat titlul articolului original si am mentionat ca este scris de Malcom, ba chiar mai mult, am si aprobarea lui pentru traducere si repost. Articolul chiar este tradus de o cunostinta de-a mea si chiar te invit sa treci varianta in engleza prin Google translate si sa imi spui daca rezultatul este acelasi cu postarea mea. Sincer nu inteleg care este scopul tau si nici interesul pentru acest proiect. Faptul ca ai gasit link-ul cu postarea in engleza nu inseamna absolut nimc. Puteai folosi ocazia de a posta aici pentru a dezbate noile implementari ale proiectului ethereum sau chiar pentru a participa la un meetup.

  Sa ai o zi buna!
Sign In or Register to comment.